Om aubergine meer aandacht te geven in de gastronomie heeft Purple Pride samen met souschef Tim van der Griend een aubergine lesdag op de Cas Spijkers Academie in Nijmegen georganiseerd. ‘Het is van belang dat jonge chefs meer leren over de bereidingstechnieken en kenmerken van de verschillende soorten aubergine. Om dit te leren van souschef van der Griend is voor de leerlingen een mooie kans’, vertelt Angelique Martens, marketing bij Growers United.
Aubergine vaker op de menukaart
‘Onze missie: aubergines bij iedereen op het weekmenu. Meer gerechten met aubergine op de menukaart bij restaurants speelt hierbij een belangrijke rol,’ aldus Angelique. Om dit te bereiken is het van belang om de veelzijdigheid en toepasbaarheid van aubergine onder de aandacht te brengen bij de chefs van de toekomst. Dit is de generatie waar koken met groente in de hoofdrol steeds belangrijker wordt.
Blijven inspireren
Om de chefs van de toekomst te inspireren werkt Purple Pride samen met Tim van der Griend, afgestudeerd aan de Cas Spijkersacademie en souschef bij restaurant De Nieuwe Winkel. Restaurant de Nieuwe Winkel in Nijmegen heeft 2 Michelinsterren en is uitgeroepen tot beste groenterestaurant van de wereld. ‘Met zijn kennis over bereidingen van groenten kan Tim de aubergines naar een hoger niveau tillen en inspiratie bieden aan de nieuwe generatie chefs’, zegt Angelique.
Chefs van de toekomst
Aan de leerlingen de opdracht om een groentegerecht met aubergine in de hoofdrol te maken. De leerlingen moesten twee verschillende type aubergines in het gerecht verwerken en hierbij gebruik maken van twee verschillende bereidingstechnieken. ‘Aubergine is een smaakdrager, dit maakt de groente veelzijdig. Tegelijk is het ook veel testen en proeven om de aubergine de ster van het gerecht te laten zijn, zonder dat andere smaken overheersen. Leerling Max was echt de winnaar met zijn ijs gemaakt van Graffiti aubergine. Het smaakte naar banaan en vanille, terwijl deze ingrediënten niet gebruikt waren’, vertelt Tim. Het was een creatieve dag met aubergine in de hoofdrol.
De Cas Spijker Academie is de hoogst gewaarde koksopleiding van Nederland. Door een strenge casting waar Jonnie Boer (chefkok De Librije) zelf bij betrokken is, kan je pas worden toegelaten tot de opleiding.